80-talet tillbaka i hårtrenderna

Volym, permanent och lite stökigare, ofixade lockar med självfallskänsla. Så ska vi se ut i håret om vi vill hoppa på senaste modet.

– Tänk Kelly McGillis i Top Gun, så är du helt rätt ute, säger Gunilla Bergfeldt, som är frisör med stenkoll på rådande hårtrender.

Det långa, silverblonda håret med eleganta plattångslockar är på utgång.

– Nej, nej, inga glamourlockar, det ska se ut som om du tältat en natt i skogen, ungefär, berättar Gunilla medan hon lägger i färg på en av modellerna. Vi befinner oss i frisörsalongen på Virginska skolan, där tolv hårmodeller är i full färd med att stajlas inför visningar i samband med Vintergalan på Conventum. Fokus ligger på vinter- och vårtrender för helt vanliga tjejer och kvinnor i olika åldrar.

Bakom eventet står Stockholmsbaserade frisörföretaget Hårologi som bjudit in frisörer från Sverige och Norge till en branschdag att visa upp och tipsa varandra om färger och klipptekniker.

Gunilla äger företaget Bergfeldts frisörer med salonger i Småland och Blekinge och rabblar de senaste hårtrenderna som ett vattenfall.

– Permanent är stort nu. Men det är inte 80-talslockarna vi vill åt utan den lekfulla självfallskänslan. Och precis som när man gör slingor finns det olika permanenttekniker – att varva lockarna med olika spolar och vätskor, för omväxlande rakare och lockiga partier kan vara riktigt effektfullt.

Men även det superlockiga ”afrohåret” är riktigt inne, enligt Gunilla.

När det gäller längden kryper den upp mot page eller axelhöjd.

– Men pagen med kort nacke och längre hår framtill försvinner helt. Nu är det rakt avklippt som gäller, säger Gunilla. Och luggen får gärna vara en snedlugg.

När det kommer till färg släpper vi enligt Gunilla det silvriga och askiga som dominerat ett tag.

– Nu är det mycket guld, koppar och rött. Det blonda håret ska vara mer i honung och bärnstenston. Det röda går mer åt det varmt röda, som aprikos och koppar. Det är fint att blanda med mörkare röda färger så det blir som ett hav av röda toner.

Ett hår som ska stylas i flera timmar passar inte in i de flestas vardagsliv. Vinterns lockiga frisyrer är lättskötta. Gunilla poängterar hur viktigt det är att inte tvätta sönder ett hår. Ta sikte på en tvätt var fjärde dag och fukta håret med lockspray där emellan, för den rätta rufsiga looken.

– Hår är naturmaterial. Den här årstiden har vi haft torr inomhusluft länge, plus att det är minusgrader ute. Det gör håret torrare och flygigare och hårbotten börjar producera mer fett i panik. Nu är det viktigt att tillföra vegetabiliska fetter som går in i hårstrået.

Helst ska fetterna vara så rena och naturliga att de skulle gå att äta. Själv använder hon gärna en blandning av bland annat solros- och gurkörtsolja. Men vanliga oljor hemma i köket rekommenderar hon inte. De lägger sig som ett lock på håret – bästa produkterna finns på salongerna.

Många använder sig av silikon för ett blankt hår och det kan man förstås göra. Men den effekten är mer kosmetisk. Gunilla berättar att silikonet lägger sig som en plasthinna över stråna snarare än att tränga in i dem.

– Hårskötseln är viktig. Ett vanligt misstag är att kunden tvättar håret för tätt inpå en färgning. Efter en färgning är håret poröst och öppet och det tar två dygn innan det sluter sig. Tvättar du håret för tidigt tvättar du ur mycket av färgen. Val av schampo är också väldigt viktigt. Hår är extremt påverkbart, säger Gunilla och jämför med ömtåliga klädesplagg.

– Inte tvättar du en linneblus hur varmt eller med vilket medel som helst?

När det kommer till håraccessoarer har hårspännen fått ett rejält uppsving. Gärna stora och flådiga med pärlor och dylikt. För lika trendig som frisyren på den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i 80-talsfilmen Top Gun är, är en håruppsättning à la Melissa i 80-talssåpan Falcon Crest, om ni minns.

– Ett utsläppt hår som du sätter upp med ett hårspänne på ena sidan är stort. Annars är flätor och tvinningar inne, säger Gunilla.

När det kommer till killarna då?

– Ansiktsbehåring är väldigt modernt. Killarna ska se fixade och inte för trashiga ut. Gällande frisyrer är det fortsatt kort i nacken med längre överhår, gärna permanentat. Volym och lockar är genomgående för både män och kvinnor – fast killarnas hår ska vara mer i naturfärg.

Text: Erika Ahlberg-Norén

Foto: Robban Andersson

  •  

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top

hallå frisör!

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna om kurser, produkter, kunskap och inspiration.